In ce conditii utilizezi girofar galben pe vehicule?

girofar sistem de avertizare autospeciale deszapezire

Sistemul de avertizare cu lumina intermitenta, emisa de dispozitive de iluminare tip girofar galben, are rolul sa avertizeze participantii la trafic sa circule cu atentie. Pe langa girofarul rosu si albastru care pot fi utilizate doar de autoritatile statului, girofarul galben are o larga utilizare in industria transporturilor. Utilizarea girofarurilor chiar si cu autorizatie, fara respectarea regulilor reglementate de lege sau utilizarea inadecvata a acestora, pot avea ca si consecinta diverse sanctiuni.

Pe ce vehicule se poate monta girofarul galben?

Girofarul galben poate fi utilizat la orice vehicul care se incadreaza in urmatoarele categorii:

  • autovehicule cu mase si/sau dimensiuni de gabarit depasit
  • autovehicule care insotesc alte vehicule cu gabarit depasit
  • vehicule care transporta marfuri si substante periculoase
  • vehicule care sunt utilizate la intretinerea carosabilului, repararea, curatirea, deszapezirea acestuia sau tractarea altor vehicule
  • tractoare sau utilaje agricole de dimensiuni mari (gabarit depasit) care necesita avertizare suplimentara

Tipuri de dispozitive de iluminare tip girofar galben

Sunt multe tipuri de dispozitive de iluminare tip girofar care pot fi utilizate in conditiile amintite mai sus. In acest articol o sa ne rezumam strict la tipurile de girofaruri pe care le comercializam noi. Girofarurile pe care le puteti cumpara in magazinul nostru pot fi catalogate dupa mai multe criterii. Primul criteriu de catalogare de care trebuie sa tinem cont in alegerea unui girofar pentru vehiculul nostru este tipul de iluminare. Sunt doua tipuri de iluminare la girofaruri, cu lumina halogen si cu lumina led. Diferenta dintre girofarul cu lumina halogen si girofarul cu lumina LED este modul de emisie a luminii.

Girofar halogen

La girofarul halogen, emisia de lumina intermitenta este realizata cu o oglinda rotativa, care printr-o miscare continua produce efectul de iluminare intermitenta caracteristic acestor tipuri de lampi. Lumina halogen are o stralucire puternica, creeaza contraste puternice si este vizibila de la distante mari, ceea ce este important la o lampa de avertizare. Are o larga utilizare in industria transporturilor, practic orice vehicul poate fi echipat cu girofarul halogen daca vehiculul necesita avertizare suplimentara in timpul functionarii pentru eliminarea pericolelor iminente.

Girofar LED

Girofarul cu lumina LED functioneaza pe baza de diode care ilumineaza intermitent dupa programe prestabilite. Avantajul lampilor de tip LED este puterea de iluminare mare, timp de raspuns foarte mic si eficienta energetica. Totodata trebuie sa precizam ca unele sisteme de avertizare tip girofar LED sunt construite in asa fel incat pentru vizibilitate maxima sa poata emite blitz dublu sau au mai multe programe de iluminare diferentiate de timpul sau frecventa luminii emanate. Sistemele de iluminare tip LED sunt mai fiabile, au durata de viata mai mare si un consum mai bun decat celelalte sisteme de iluminare. Datorita tehnologiei de ultima generatie, pretul acestor lampi este mai ridicat.

Modalitati de prindere pentru girofar

Un alt aspect important de care trebuie sa tinem cont cand alegem un girofar pentru vehiculul nostru este sistemul de prindere al acestuia. Producatorii de lampi ofera solutii de prindere ingenioase pentru ca produsele lor sa fie cat mai usor montate pe diverse vehicule. Girofarul galben se utilizeaza in cazurile in care este necesara o avertizare luminoasa pentru reducerea riscurilor, de aceea acesta trebuie sa fie montat pe vehicul intr-o pozitie cat mai sus, ca sa fie vizibil de la distanta. Astfel in magazinul nostru puteti achizitiona:

  • girofar cu prindere cu surub
  • girofar cu prindere pe suport bara
  • girofar cu suport cu magnet.

Pe camioanele utilizate pentru transportul obiectelor de dimensiuni foarte mari putem vedea girofarul montat pe cabina soferului. Unele vehicule care sunt comandate special de la producatori pentru astfel de lucrari, au girofarul montat inca din fabrica. In caz de necesitate, daca vehiculul nu este dotat cu girofar din fabrica, acesta poate fi montat ulterior pe cabina sau pe un suport bara laterala in functie de necesitati. Giforarul cu suport de magnet este foarte util in cazul in care acesta este utilizat doar cand este necesar, iar cand vehiculul functioneaza in regim normal, acesta poate fi inlaturat.

× Cum te pot ajuta?