Ce sunt luminile de ceata si tipurile acestora

Sunt doua tipuri de lumini de ceata care se folosesc la vehicule. Exista luminile de ceata reflectate sau proiectoarele si farurile de ceata si lampile de ceata cu suplimentarea vizibilitatii din spate a vehiculului.

 Luminile de ceata – tipuri

Luminile de ceata sunt de doua tipuri:

  • proiectoarele care au rolul sa creasca vizibilitatea carosabilului in timpul conducerii pe vizibilitate redusa
  • lampile spate cu lumina ceata, avertizeaza prezenta vehiculului pe timp de vizibilitate redusa

Vizibilitatea redusa poate fi data de diferite fenomene meteorologice: ceata densa, ploi torentiale, viscol cu vizibilitate redusa. Proiectoarele special concepute pentru aceste functii sunt foarte asemanatoare cu luminile de drum (faza lunga) desi au o functie total diferita. E interzisa utilizarea acestor lumini de ceata, in alte conditii decat cele pentru care au fost proiectate. Luminile de ceata de avertizare sunt lampi simple sau complexe care au o lumina destinata avertizarii pe timp de ceata.

Cum utilizezi luminile de ceata?

Aceste lumini de ceata sunt emise de proiectoare special concepute pentru astfel de situatii extreme de vizibilitate redusa. Ele sunt montate inca din fabrica pe majoritatea vehiculelor sau sunt disponibile ca si accesorii de lux pentru modelele aferente. Lumina acestor proiectoare are puterea sa patrunda prin ceata densa si sa creeze vizibilitate mai ridicata pe carosabil in imediata apropiere a vehiculelor.

Tocmai de aceea se recomanda rularea cu viteza redusa in cazul in care conditiile meteorologice impun utilizarea luminilor de ceata Astfel, orice conducator auto care ruleaza cu luminile de ceata, poate conduce cu o mai mare siguranta decat daca ar rula fara aceste lumini pornite.

Este foarte important sa precizam ca rularea cu proiectoare ceata, fara conditii meteorologice care sa necesite utilizarea acestora este interzisa. Rularea cu luminile de ceata in alte conditii, poate deranja sau chiar ii poate orbi temporar pe ceilalti participanti la trafic care circula din sensul opus.

Lumini de ceata spate

O alta categorie a luminilor de ceata e cea de lampi stop ceata, cu lumina emisa cu un rol de avertizare pentru ceilalti conducatori auto. Aceasta creste vizibilitatea vehiculului pe timp de ceata sau alte conditii meterologice cand celelalte lampi de semnalizare / avertizare au o eficienta redusa. Acestea pot fi gasite incadrate in lampi semnalizare combinate ca si lumina ceata, pe langa celalte functii sau pot fi lampi cu o singura functie de lumina ceata. Luminile emise pentru avertizare sunt total diferite de cele cu lumina proiectata, ele doar avertizeaza prezenta unui vehicul pe carosabil.

Culorile luminilor de ceata

Luminile de ceata pot avea diferite culori, de exemplu la proiectoare, vedem deseori versiuni cu lumina alba sau galbena, ambele lumini fiind foarte eficiente. Acestea se monteaza in partea din fata a oricarui vehicul, aproape de carosabil, pentru a facilita iluminarea acestuia. Se utilizeaza strict pentru functia pe care o au, rularea in conditii meteorologice grele, cu o vizibilitate redusa. Luminile de ceata spate au in general culoarea rosie si au functia de avertizare a celorlalti participanti la trafic pentru prezenta vehiculului pe caroabil.

× Cum te pot ajuta?