Cum sa-ti alegi triple remorci dupa caracteristici?

Ce lampi numim triple remorci?

Triple remorci este o denumire populara a lampilor de semnalizare combinate cu cel puțin trei funcții de lumină utilizate pe remorci și semiremorci. Acestea pot fi instalate pe orice tip de vehicul care e echipat cu o remorcă și sunt esențiale pentru siguranța rutieră. Ele imbunătățesc vizibilitatea vehiculului pe carosabil și furnizeaza informatii despre prezenta si intentiile de manevra ale șoferului.

Funcțiile luminoase principale ale unei triple remorci includ: lumina de semnalizare direcție, lumina de frana și lumina de poziție. Acestea sunt introduse intr-o lampa combinata ce transmite semnalul mai departe, de la sistemul de frânare și de direcție, sub forma de semnale luminoase.

Conform codului rutier, fiecare functie a lampii are alt rol:

 • Lampa semnalizare directie – semnale luminoase de culoare portocalie sau galbenă care indică direcția în care se îndreaptă vehiculul.
 • Lampa stop – lumina de culoarea rosie care se activeaza atunci când șoferul apasă pedala de frână și emite semnale luminoase roșii pentru a semnaliza celor din spate că vehiculul încetinește sau se oprește.
 • Lampa cu lumina de pozitie este cea mai comuna lumina de avertizare a prezentei unui autoturism, camion sau remorca.

Toate aceste functii la triple remorci sunt combinate intr-o singura lampa, devenind astfel mai compacta.

Desi denumirea de tripla remorca s-a pastrat, totusi in timp au mai fost adaugate la aceasta lampa combinata si alte functii. Astfel, de multe ori gasim lampi cu pana la 7 functii, numite tot triple remorci .

De ce sa utilizezi triple remorci?

Aceste triple remorci sunt de fapt rezultatul adunarii functiilor a trei sau mai multe lampi simple. Avantajul cel mai mare este ca ai o singura lampa cu 3 sau mai multe functii.

Utilizarea triplelor remorci poate îmbunătăți semnificativ vizibilitatea vehiculului în trafic, atât în timpul zilei, cât și noaptea. Toate functiile sunt adunate la un loc, devenind astfel mult mai usor de observat de către ceilalți participanți la trafic și reducand riscul de accidente.

Triplele remorci sunt special concepute pentru remorci si trailere de diferite dimensiuni:

 • remorci auto si autoutilitare
 • remorci agricole de diferite dimensiuni
 • trailere auto
 • platforma auto-moto
 • rulote de diferite dimensiuni

Ele pot fi cu tehnologie LED, care consumă mai puțină energie și produce o lumină mai strălucitoare decât alte tipuri de lampi. Acest lucru poate reduce consumul de combustibil al vehiculului și poate crește eficiența acestuia. În cele din urmă, utilizarea triplelor remorci, poate aduce beneficii financiare, deoarece reduc riscul de daune al vehicului și al costurilor de întreținere ale acestuia.

Iată câteva avantaje ale utilizării triplelor remorci:

 1. Mai multe funcții într-un singur dispozitiv: tripla remorca are mai multe funcții de iluminare într-un singur dispozitiv. Functiile de baza, semnalizare, lampa stop și lumina de pozitie sunt intr-o singura carcasa si nu e nevoie de mai multe lampi individuale, pentru fiecare funcție.
 2. Vizibilitate îmbunătățită: triplele remorci sunt proiectate pentru a oferi o vizibilitate mai bună pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, reducând riscul de accidente.
 3. Economisirea spațiului: utilizarea triplelor remorci poate economisi spațiu pe remorca, deoarece nu mai este nevoie de multe lămpi individuale.
 4. Economisirea timpului: instalarea de stopuri remorci poate fi mai rapidă decât instalarea mai multor lămpi individuale, economisind timpul necesar pentru instalare și întreținere.
 5. Durabilitate: majoritatea triplelor remorci sunt fabricate din materiale durabile, ceea ce înseamnă că au o durată de viață mai lungă decât lămpile individuale.

Cum sa-ti alegi triple remorci?

Lampile de tip triple remorci pot fi impartite in mai multe categorii de lampi. Aceste categorii pot fi:

 • in functie de numarul de functii.
 • in functie de dimensiunea remorcii
 • in functie de tipul de iluminare
 • in functie de forma lampii

In functie de numarul de functii.

Triple remorci numim lampile combinate care sunt utilizate pentru a emite semnale luminoase in partea din spate a unei remorci. Denumirea triple, vine de la numarul de functii de care dispune lampa. Ulterior, denumirea a ramas aceeasi la aceste tipuri de lampi chiar daca numarul lor de functii s-a schimbat.

Cele mai comune triple remorci au cele trei funcții de baza, lampa pozitie spate, lampa semnalizare si lampa stop. Acestea sunt esențiale pentru orice vehicul și sunt necesare pentru a semnaliza prezenta si intentia de mers a unui vehicul.

Există, de asemenea, triple remorci cu mai multe funcții, care includ toate cele trei funcții menționate anterior, plus una sau mai multa functii suplimentare. Aceste funcții suplimentare au rolul sa ofere mai multa vizibilitate a vehiculului sau a carosabilului in timpul condusului.

Astfel de functii suplimentare sunt:

 • lampa mers inapoi – utilizata pentru a crea o vizibilitate mai buna a carosabilului in cazul inaintarii cu spatele vehiculului.
 • luminile de ceata – este o lumina de avertizare utilizata pentru a semnaliza prezenta vehiculului in caz de vizibilitate redusa
 • catadioptrii reflectorizante – reflecta lumina aruncata pentru a semnaliza prezenta remorcii pe carosabil chiar daca lampa nu functioneaza
 • lampa iluminat numar – pentru iluminarea numarului de inmatriculare

Exista lampi simple cu aceste functii si sunt montate suplimentar pe vehicule sau remorci. In cazul in care montam o lampa tripla remorca ce contine aceste functii, nu mai este necesar sa montam si lampile simple.

Este important să alegeți o tripla remorca potrivita pentru nevoile vehiculului. Cu cât aveți mai multe funcții, cu atât veți fi mai vizibil și mai sigur în trafic.

In functie de dimensiunea remorcii

Dimensiunea remorcii influenteaza dimensiunea triplei remorci. Este normal, dimensiunea locului pe care poti monta tripla remorca, pentru o remorca de 750 kg, este redusa fata de o remorca camion sau semiremorca.

Triplele remorci, pentru remorci mici sunt compacte și ușoare, cu un consum redus de energie. Acestea pot avea trei sau mai multe funcții și sunt concepute pentru a fi montate cu ușurință pe remorci mici. Astfel de remorci sunt folosite la autoturisme si autoutilitare pentru transport marfa usoara, transportul de barci sau platforme pentru autoturisme.

Triplele remorci pentru vehicule mari au dimensiuni mult mai mari, pentru a fi vizibile de la distanta. Au o putere de iluminare mai mare si functii multiple, pana la 7 functii. Aceste remorci mari sunt utilizate la transportul de marfa grea sau pentru transportul de animale. De asemenea, pot fi pe sistemul de iluminare cu lumina LED, care are o durată mai lungă de viață și un consum mai mic de energie.

In functie de tipul de iluminare

Triplele remorci sunt elemente esențiale pentru siguranța și vizibilitatea în timpul transportului rutier. Tipul de iluminare este un factor important ce trebuie luat in considerare. Exista doua tipuri principale de sisteme de iluminare, utilizate pentru triplele remorci: cu bec incandescent și lampi cu lumina LED.

 • Triple remorca cu bec incandescent – utilizează bec obișnuit, care generează lumina prin incalzirea unui filament de wolfram. Acestea sunt mai ieftine decât cele cu lumina LED, dar pot fi mai fragile și mai predispuse la avarii. În plus, acestea consumă mai multă energie și au o durata de viața mai scurta.
 • Triple led remorca – utilizează tehnologia LED (dioda emitatoare de lumina), care genereaza lumina prin intermediul unor semiconductori. Acestea sunt rezistente la socuri si mai puțin predispuse la avarii. Au un consum mai mic de energie și o durată de viata mai lunga decat cele cu bec incandescent.

In plus, un avantaj mare la triple remorci cu leduri este ca ofera o lumina mai stralucitoare si mai clara decat cele cu bec. Aceasta le face mai vizibile în conditii de vreme nefavorabila sau pe intuneric. Ele pot fi, de asemenea, mai ușoare și mai compacte decat cele cu bec incandescent.

Este important de mentionat ca unele tari au reguli stricte privind puterea de iluminare permisa pentru fiecare triplu led remorca, pe drumurile publice. De aceea, inainte de a achiziționa o tripla remorca, trebuie să verificați legislația locala pentru a va asigura ca respectati cerintele legale.

In functie de forma lampii

Triplele remorci sunt lampi semnalizatoare combinate, care au cel putin 3 functii de iluminare, cum ar fi luminile de frana, lumini de semnalizare și cele de parcare. Acestea sunt disponibile în diferite forme și dimensiuni pentru a se potrivi ca aspect cu diferite tipuri de remorci.

In funcție de forma lampii, triplele remorci pot fi de trei tipuri:

 • dreptunghiulare / patrate
 • rotunde
 • triunghiulare.

Cele dreptunghiulare sunt cele mai comune si se potrivesc in spatii dreptunghiulare patrate sau putin prelungite. La majoritatea remorcilor, aceasta forma se potriveste datorita dimensiunilor compacte și a designului practic. Lampile de acest gen sunt disponibile in diferite dimensiuni. Ele pot fi patrate sau dreptunghiulare si sunt montate pe remorca, in functie de spatiul disponibil.

Deseori vedem insa si triple remorci rotunde, mai inalte decât cele dreptunghiulare simple și sunt potrivite pentru remorci care au suficient spatiu pentru montarea acestora. Oferă o vizibilitate mai bună datorită dimensiunii mai mari a suprafeței de iluminare. Astfel, pot fi observate foarte usor de către șoferii din spatele vehiculului.

Pot fi gasite triple remorci auto rotunde cu un design retro cu bec, dar la fel au aparut si versiunile de triple remorca cu leduri, cu un design modern si foarte atragator.

Triplele remorci triunghiulare sunt lampi compacte, cu mai multe functii si sunt special concepute pentru remorci de dimensiuni medii dar cu spatiu suficient pentru montarea lampii. Aceste triple remorci, asigura o lumină puternica la semnalizare si vizibilitate sporita pe carosabil. Adesea sunt folosite pentru remorcile medii, precum cele pentru transportat motociclete, remorcile pentru cai sau chiar si pentru remorcile tip agrement si rulote.

În concluzie, în funcție de forma lampii, există diferite opțiuni disponibile pentru triplele remorci. Alegerea unui tip potrivit poate fi determinată de tipul de remorca si nevoile de iluminare ale acesteia.

× Cum te pot ajuta?