Cand utilizam proiectoare ceata

Din pacate foarte multi nu utilizeaza sau utilizeaza gresit proiectorul de ceata, mai ales din cauza ca nu stiu cum sa-l foloseasca in mod corect. Cel mai des vedem masini ruland pe inserat, cu proiectoare ceata in loc sa utilizeze luminile de intalnire, deranjandu-i astfel pe ceilalti participanti la trafic.

Este adevarat ca masina arata foarte bine din departare ruland cu proiectoarele de ceata in functiune, dar acest lucru este ilegal si se pedepseste conform legii.

Functionarea proiectoarelor de ceata

Proiectoarele de ceata au fascicolul de lumina mai deschis, mai larg dar mai scurt (cca. 3-5 metri) special proiectat pentru rularea cu viteze mici. Rolul acestui proiector este sa arate clar in imediata apropiere a autovehiculului dezvaluind orice obstacol din fata masinii.

Datorita fascicolului foarte scurt in comparatie cu faza mica (cca. 20-30 metrii) acesta devine ineficient in cazul rularii vehiculului cu viteza deoarece timpul de reactie al soferului este prea mic ca sa reactioneze la vederea obstacolului. Tocmai pentru ca au rolul de a ilumina carosabilul, ele sunt montate cat mai jos si orientate spre carosabil.

Cand utilizezi proiectoare ceata, acestea te ajuta sa vezi ce se intampla in fata ta daca te deplasezi incet. De aceea cand vremea este nefavorabila si intalnim ceata densa, cea mai buna optiune a noastra este sa reducem viteza si sa circulam cu proiectoarele de ceata pentru a avea vizibilitate cat mai buna in fata noastra.

Lumina puternica a proiectoarelor patrunde in spatele peretelui de ceata dezvaluindu-ne orice obstacol din fata noastra. Pentru ca deja am intrat in toamna si noptile s-au lungit, utilizarea lampilor si a proiectoarelor devine o necesitate. Tot mai frecventa este si ceata mai ales in zonele de langa balti sau rauri, unde ceata poate fi densa, aproape de nepatruns. In aceste cazuri,  proiectorul de ceata ne poate ajuta sa ajungem acasa fara probleme.

Ce tip de proiectoare ceata sa cumparam?

Majoritatea vehiculelor noi sunt deja echipate din fabrica cu proiectoare ceata, cu toate acestea exista unele vehicule care nu au aceste proiectoare. De cele mai multe ori cand nu sunt montate din fabrica, se poate vedea in caroserie locul lasat pentru ca ulterior sa poata fi montate.

Exista unele proiectoare ceata universale ce pot fi montate pe mai multe tipuri de vehicule. Pe langa rolul de proiectoare ceata mai au si un rol estetic de off road, de aceea sunt foarte mult utilizate la masinile tunate. Nu trebuie insa sa uitam de rolul acestor proiectoare si modul lor de utilizare. Eficienta lor consta in primul rand in utilizarea corecta a acestora si nu in folosirea lor abuziva sau incorecta, cand nu sunt necesare sau atunci cand masina ruleaza cu viteza mare.

× Cum te pot ajuta?